2015. június 18., csütörtök

Mr. Duncan

Hosszas hallgatásom alatt azért suttyomban tanulgatok. Túl az Óperencián és egy igen komoly operáción sajnálattal jegyzem, hogy nem vizsgázhattam osztálytársaimmal. De legalább tanulhatok még, ami erősen rám fér. Vagy rámfér? :)

Egyik betegtársam egy nyelvész volt, akivel jókat csevegtünk - megvolt a közös téma. Pl.: egybe vagy külön írandó?

 Egybeírandó, ha igekötős igeként használjuk (ráfér), s akkor a jelentése annyi, mint "elkel", "elbírja", "szüksége van rá", stb. - vagyis igen, rámfér. Vagy mégsem? Az igekötő a "rá-". Mi dolog a "rám"?
Különírva azonban a "rá(m)" határozószóként funkcionál, esetünkben helyet jelöl (valahol elfér), és igen, a további tanulásnak van helye rajtam: hajamon, fájós tagjaimon, leginkább pedig a vállamon, ami annyi terhet elvisel - vagyis igen, rám fér. Ez utóbbinak a szépirodalomban van helye, na meg persze szójátékokban, ha netán nem tudnánk beazonosítani.

Nem okoskodom (dehogynem!), csak hát a nyelvtanulás egyik hasznos kulcsa a legszebb (az anya-)nyelv helyes ismerete. Fenti szabályt anno (hehe, nem árulom el, hány éve) tanultam, jól is alkalmaztam, de a gyereknevelés során kicsit kopott a jelentősége, ott nem az ilyen mélységű nyelvtani szabályok voltak a hangsúlyosak. Visszatérve az íráshoz azonban ismét fontossá vált. Érdekes volt a hibámmal és a régmúlt tudásával szembesülni (és szembe sülni is). Úgyhogy... ne restellj elővenni egy aktuális (!) helyesírás-szabályzatot, ha idegen nyelvet tanulsz. Mert első az édes anyanyelv. S mi, aprócska nemzet tagjai, igen szerencsések vagyunk, mert különösen szépet hagyott ránk jó "anyánk"...

Duncan James angoltanár - állítólag - a legnépszerűbb a Youtube-on, immáron majdnem 60 milliós nézettséggel (8 év alatt). A Misterduncan csatorna remek hely csemegézni ilyen-olyan szintű ingyenes angol nyelvleckékből. Ha időd, kedved, sőt a rád bízott technika is engedi, hallgass bele! A nyelvvizsgák legrázósabb része hallgatni és meghallani. Épp azt, amit a hanganyag mesél. Rövid videói feliratosak, s a kiejtésen túl a hanglejtés is oly angolos nála. Eredeti. :) Nem mellesleg ajánl néhányat vetélytársai közül is, tovább bővítve a tanulók lehetőségeit. Tanulj hát tovább!Üdvi: Gréti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése