2014. november 16., vasárnap

Gyógyfürdők Magyarországon

Termálvíz = A földkéreg alatt lévő vízzáró rétegek repedésein mind mélyebbre folyó, s a kőzetek közt egyre tisztuló víz, mely az utazása során bőséggel kimossa az ásványi anyagokat a földrétegekből. Minél mélyebbről tör a felszínre, annál gazdagabb és melegebb.
Gyógyfürdő = Termálvízzel gazdálkodó fürdőző hely, ahol a gyógyvizek jótékony hatását pihenés közben magunkhoz vehetjük. Általában számtalan nem-gyógyvizes medencét is telepítettek köré, sőt kiváló élményparkokat, hogy az egész család élvezhesse a felüdülést. Néhol annyira forró (vagy olyan "erős") hévíz tör fel, hogy azt higítani kell a használhatóságért. (Mert pl. a 72°C kicsit meleg... a vitaminok határhője hatvan fok...)
Gyógyfürdő kórház = A fürdővel párhuzamosan üzemelő orvosi intézmény, ahol a TB-támogatott kezelések közt a fizioterápia mellett a speciális gyógyfürdőzés is garantált. Néhol belgyógyászati kezelésre is (a gyógyvíz jótékony hatása szerint).
Wellness (spa) = A gyógyvizek mellett egyéb szolgáltatásokat (masszázs, szauna, speciális kádfürdők, gyógy/kozmetika, torna, stb.) is nyújtó "naturista" turisztikai vonzerő, ami általában ma már minden gyógyfürdő mellé adott.

Figyelem! A gyógyvizes medencék intelmeit be KELL tartani (maximális bent tölthető idő), hiszen minden gyógyszer túladagolva méreg!

[Budapest külön tétel]

Tiszántúl


Gyulai várfürdő: 72°C-os, alkálihidrogén-karbonát, -klorid tartalmú forrás.

Gyógyvize mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, savas eredetű gyomorbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.


Gyulai Várfürdő (Hungary)
Az Aquapalota 18 medencét kínál a gyógyulni, (fel)üdülni, sportolni vágyóknak.
Gyulai Várfüdő (Hungary)

Gyulai Várfürdő (Hungary)
További turisztikai szolgáltatások: iszappakolás, magnetoterápia, galvánfürdő, tangentor, inhalációs kezelés vagy szénsavas fürdő, gyógytorna.


Debrecen: Aquaticum - alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos, különböző hőfokú gyógyvizek a 92 hektáros őstölgyes park fedett és szabadtéri medencéiben, 33-38°C-os termálvízben.

A több mint negyvenféle minősített gyógykezelés idült ízületi gyulladásos, porckopásos betegségek, ortopéd elváltozások, baleseti utókezelések, egyes szív- és keringési rendellenességeknőgyógyászati betegségek számos változata esetében, valamint idegfájdalmak kezelésére alkalmas. A gyógy- és frissítő kúrák egy-, két- és háromhetes turnusokban vehetők igénybe.

Debrecen (Hungary)

Debrecen, Aquaticum (Hungary)

Hajdúszoboszló: A Hungarospa hazánk talán legkiterjedtebb élményfürdője, 75°C-os termálvízzel.

A 70 éves múltra visszatekintő világhírű, egész éven át üzemelő termálfürdő az 1100 méter mélyről érkező 75 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencékkel, fizikoterápiás és balneoterápiás kezelések széles skálájával szolgálja a vendégek gyógyulását.

Hajdúszoboszló, Hungarospa (Hungary)

Berekfürdő: A Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában, 56°C víz, alkáli hidrogénkarbonát, jód.

A gyógyvíz tartalmaz még kloridot, bromidot, fluoridot, nátriumot, kálciumot. Kiváló hatású a nőgyógyászati, reumatikus, mozgásszervi megbetegedésben (gerinc-, csípő-, térdízületi meszesedésekben) szenvedőknek, és alkalmas a balesetek utáni rehabilitációra is.
Berekfürdő (Hungary)

Orosháza-Gyopárosfürdő: 40-50°C-os mélykúti vízforrások: alkáli-, hidrogén-karbonátos.

A korabeli sajtó által az "Alföld Gyöngye"-ként emlegetett Gyopáros-tavat 1869-ben nyilvánították gyógyító hatású fürdőhellyé. A természetes gyógyvíz különböző mozgásszervi, gyulladásos, reumatikus és nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására alkalmas. A gyógyfürdőzők részére egész évben nyitva tartó 365 négyzetméter vízfelületű fedett gyógymedence áll rendelkezésre, mely nyolc kádfürdőt is magában foglal. Emellett nyitott gyógyvizes medence is szolgálja a gyógyulni vágyókat.

Orosháza-Gyopárosfürdő (Hungary)

Orosháza-Gyopárosfürdő (Hungary)

Túrkeve: 78°C-os víz
A 2351 méter mélyről felszökő gyógyvíz kiválóan alkalmas idült reumatikus, ízületi, bőr- és nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtét utáni rehabilitációra. A wellness szolgáltatások széles választéka, sportolási és pihenési lehetőségek várják a vendégeket.


Túrkeve (Hungary)

Túrkeve (Hungary)

Túrkeve (Hungary)
A wellnesspihenés mellett nagy kemping és apartmanok ösztönzik a maradást.

Duna-Tisza köze


Kiskunmajsa: 72°C-os nátriumhidrogén-karbonátos termálvíz = mozgásszervi megbetegedések, elváltozások gyógyírja

A termálvíz hasznosítása 1983-ban szabadtéri medencékkel kezdődött, majd később átadták az impozáns faszerkezetű csarnokot is. Ott kapott helyet egy 36 és egy 38 Celsius-fokos gyógymedence, egy huszonöt méteres feszített víztükrű úszómedence, szauna, hideg vizes mártózó-medence, és szolárium. A szabadban gyógymedence, és egy 75x100 méteres strandmedence található, hullámverés félóránként, s egy kisebb medence vize időnként pezsgőzik.

Kiskunmajsa, Jonathermal (Hungary)

Kiskunmajsa (Hungary)

Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadstrand:

Cegléd (Hungary)

Ceglédi gyógyfürdő (Hungary)

Cegléd (Hungary)

Dunántúl


Hévíz:
A 47 500 négyzetméteres hévízi tó Európában az egyik legismertebb gyógyüdülőhely. A tavat egy igen korai geológiai periódusban keletkezett termálforrás táplál, mely percenként húszezer liter vizet ad, így a tó vize 72 órán belül megújul. A gyógyvíz hőmérséklete a nyári hónapokban 33-35 °C és télen sem csökken 26°C alá. A tó alját borító iszap különösen jó gyógyhatású, átmenetet képez a tisztán szervetlen iszap és a nagy szervesanyag-tartalmú fango között. Az iszap a hévízi vízzel keverve pakolásként kerül felhasználásra.
Szent András Reumakórház
Fiziko- és balneo-terápia hétköznapokon is a beltéri gyógymedencében.
Hévízi termálfürdő (Hungary)

Hévízi termálfürdő (Hungary)

Hévízi termálfürdő (Hungary)

Siófok-Igal: 76°C-os alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos, jodid-ionokban gazdag termálvíz

A Balatontól 35, Kaposvártól 25 km-re, jellegzetesen szelíd somogyi tájon, Igal védett völgyében fekvő fürdő egész évben üzemel. A termálfürdőben 651 m mélységből feltörő vízzel különböző hőfokra töltött medencék várják a gyógyulni vágyó vendégeket: különösen jó hatású reumás mozgásszervi panaszok és sérülések, keringési zavarok, izületi bántalmak kezelésében, enyhíti a krónikus nőgyógyászati bántalmakat, enyhíti az urológiai bajokat és gerincbántalmakat. Használják továbbá idült hörghurut, gyomorbántalmak, aranyér kezelésére is. Jódtartalma sebeket, érsipolyos bántalmakat gyógyít, brómtartalma az álmatlanság ellenszere, flouridja pedig fogvédő. Az igali fürdő területén kilenc medence nyújt fürdési lehetőséget.

Siófok-Igal gyógyfürdő (Hungary)

Bük:
Az Európa-szerte ismert Bükfürdő a 20. század második felében Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőjévé fejlődött. Az 1282 méteres mélységből feltörő gyógyvíz a kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonátos termálvizek közé tartozik, kiválóan alkalmas csaknem valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére.

Büki Gyógyfürdő (Hungary)

Büki Gyógyfürdő (Hungary)

Dombóvár-Gunaras: 55°C-os, alkáli-hidrogénkarbonátos hévíz, jelentős flourid tartalommal.

Kiválóan alkalmas mozgásszervi betegség, gyomor-, bél- és epebántalmak, nőgyógyászati-, fogíny- és szájbetegségek kezelésére. Eredményesen alkalmazható bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozásoknál, továbbá a bőrgyógyászat területén. A gyógyfürdő fiziko- és balneoterápiás eszközökkel, teljes körű gyógyászati szolgáltatásokkal (26-féle kezeléssel), szaunával, szoláriummal és szakképzett masszőrökkel várja egész évben a gyógyulni vágyókat.

Dombóvár-Gunaras termálfürdő (Hungary)

Dombóvár-Gunaras (Hungary)

Zalakaros: 96°C-os, nátrium-klorid és hidrogén-karbonát tartalmú hévíz

A gyógyvíz legjobb hatása a krónikus nőgyógyászati és fogágy megbetegedések gyógyításában, az idült gyulladásos ízületi betegségek esetében, az ortopéd, idegsebészeti és sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelésében igazolódott. A fedett fürdő egész évi nyitva tartása mellett a termálstrand szezonálisan üzemel.
Zalakaros (Hungary)

Harkány: Ionokban gazdag termálvíz: nagy mennyiségű oldott karbonilsulfid, KÉN => reumatológiai betegségek és meddőség kezelésére; gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló; balneo kezelés.

A 180 éves múltra visszatekintő Harkányi Gyógy-és Strandfürdőt a "Reumások Mekkájának nevezik, a Batthyány család alapította. A kénes víz bár büdös, de kiváló gyógyhatása világhírűvé teszi. Mozgásszervi, ízületi betegségek, csontritkulásnőgyógyászati és nyirokkeringési zavarok remek ellenszere a harkányi kúra. A világon csupán három helyen van bizonyítottan pikkelysömört gyógyító gyógyvíz - egyike a harkányi.

Harkányi gyógyfürdő (Hungary)
A Zsigmondy Vilmos Kórházban részben OEP-támogatással kúraszerű kezeléssorozat akár bentlakással igénybe vehető belgyógyászati, nőgyógyászati, reumatológiai betegségekre, de akár túlsúlyos betegek speciális kúrája is "megrendelhető".
Harkányi Gyógyfürdő Kórház (Hungary)

-- o -- o -- o -- o --

A teljesség igénye nélkül összeállítotva. A forráslinkek a városnevekre kattintva elérhetőek. A többi képet a google kínálatából csemegéztem.


Üdvi: Gréti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése