2016. május 6., péntek

Mamut-barlang, USA

A 220 négyzetkilométernyi  Mamut-barlang Nemzeti Park a föld legnagyobb barlangját védi és mutatja be a nagyközönségnek Brownsville közelében, Kentucy államban (USA). Mintegy tízmillió éves a Nagy Sugárút és a Fagyott Niagara benne, az őslakosok négyezer éve fedezték fel.


A nemzeti parkok ünnepe idén a centenáriumához érkezett Amerikában, ezért augusztus 25-én sok helyütt ingyenesen látogathatók a világ csodái, de addig is nagy kedvezmények vehetők igénybe. Aki teheti, éljen vele! A Mammoth Cave kétszáz éves történelmét a barlang egyszerű honlapjának egy érdekes (angol nyelvű) oldalán ismerhetjük meg.

Az UNESCO világörökségi listájára százötvenedikként 1981-ben került mint természeti helyszín. Nemzeti Parkká 1941. június elsején avatták, noha már 1826. május 25-én megalakult vagyonos polgárok támogatásával a nemzeti park egyesülete.

A Mi micsoda igényes kiadvány-sorozat 26. kötete a Barlangok, mely a Google Play áruházban beszerezhető, illetve a könyvbe betekintést nyerhetünk: → tovább...

Üdvi: Gréti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése