2015. november 29., vasárnap

Könyvtárból ötös

A könyvtár remek találmány. Meg kell becsülni. Nemcsak mert segít a raktározásban, s a gazdálkodásban, hanem mert és főleg mert értékes kincsekre bukkanhatunk. Igenis megéri az éves tagsági díjat, amiből a fenntartási költségeket fedezik, mivel egy esetleg két új könyv áráért folyamatosan bérelhetünk egész évben aktuálisan szükséges tananyagot, szórakoztató műveket, vizsgára készítő tételeket. Nem mellesleg általában egy csendes sziget a zajos hétköznapokban, ahova elbújni is érdemes olykor.

Köztudottan a nyelvtanulásnak két módja van: AKTÍV és PASSZÍV.
Értelemszerűen az aktív vonal a beszéd és az írás, mikor kifelé kommunikálunk, a passzív esetén pedig éppen ellenkezőleg, befelé fogadunk információkat olvasás és hallgatás során. Mindegyik folyamat nélkülözhetetlen a sikeres vizsgához.
A hallgatásra a youtube csatornák végtelen sora kínál számtalan lehetőséget ingyenesen, legyen az mozifilm, feliratozott zeneszám, vagy magánvideók, ahol életképekbe kukkanthatunk a tanulandó nyelven.
Az olvasás már macerásabb és kevésbé kedvelt. Pedig a kezdeti döcögős indulás gyorsan felpörög, és hamar szerezhetünk sikerélményeket. Természetesen fennhangon olvasva (hangos olvasás), hogy visszajelzés kapjunk a tanultakkal kapcsolatban, s az agyunk összekapcsolja majd a helyes és helytelen kiejtéseket a már begyűjtött adattárból. Jópofa folyamat, tessék kipróbálni!

Ehhez a bármilyen tankönyvünk biztosan leckénként legalább egy olvasmányt biztosít. A már felmagasztalt könyvtárból pedig idegen nyelvi irodalommal vackolhatjuk körbe magunkat. Ha angolul tanulunk, ne a francia nyelvterületről válasszunk. Elsőként lehet vékonyka regénnyel kezdeni, majd ahogy ráérzünk a játék ízére, lehet szélesíteni a palettát. Egyáltalán nem baj, ha bizonyos részeket nem értünk. Ne tessék szótárazni hozzá, egyszerűen csak barátkozni kell a nyelvvel és a nyelvünkkel, hogy a kettő összhangba kerüljön. A fülünk majd húzza a száját, amikor egy-egy durva hiba az égbe kiált, ne aggódjunk. Van időnk tanulni! Nem holnap lesz a nyelvvizsga. Vagy igen? Akkor már régen gáz most nyúlni az első olvasmányért...

Mivel idegenforgalmi tananyaghoz igazítjuk a nyelvképzést, egyáltalán nem baj, ha a könyvünk is a turizmus témáját taglalja. Így óvatosan belopódzhatnak a szakszavak és kifejezések is a kisokosba, nem elhanyagolva a hangosolvasás jelentőségét. Ehhez két kiváló könyvet hoztam most magammal (Oxford University Press), szeretném megmutatni. Mivel csak egy példány volt belőlük a könyvtárban, kérlek, ne rohanj kikölcsönözni, mert akkor tőlem visszarendelik (vagyis nem hosszabbíthatom meg a kintlévőségét), s akkor morcos lennék. :)


Kezdjük a


távolabbival. USA bátrabb álmok célpontja egy kezdő idegenvezető számára. Sokak szerint unalmas és veszélyes világ a nagy szabadságával. Pedig tudna mesélni! A történeteit Randee Falk továbbítja. A tankönyv minden tagállamot röviden bemutat, a fejezetek elején térkép navigál, végén pedig szószedet. Minden olvasmányt játékos feladat zár, a könyv végén megoldókulcs segíti az ellenőrzést.


A másik könyv részletesebb, pedig az is csak ízelítő, de valahogy mélyebben vájkál a múltban is, jelenben is. Dekoratív térképrajzok vidámítják az olvasást, és minden oldal fényképek tömkelegével demonstrálja az adott terület jellegzetességeit. A belekukucskáló fotókat valahol elhagytam, bocsika...

Mindkét könyv kifejezetten olvasmányos, szórakoztató, tanulságos. Az Amerikát népszerűsítő könyv közepes méretű, könnyű lapokra nyomott, így jól hurcolászható, míg az Anglián végigvezető kiadvány igen vaskos, ráadásul határozottan nehéz lapra nyomták, amolyan asztali példány. De rendkívül tartalmas.

Kívánhatok jó tanulást?

Üdvi: Gréti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése