2014. június 1., vasárnap

IFO Észak-Alföld régió

A 9 magyar turisztikai régió közül az alföldi három részre lett osztva: a kettészakadt észak és délre, valamint az önálló területként megjelölt Tisza-tó és környéke, melyet az Észak-Alföld régió körülölel.

2010-ben egységesítették a régiók marketingtervét a külföldiek számára, s a 9 régiót 5-re egyszerűsítették (a Dunántúl és az Alföld egyesítve lett, immáron nem öt, hanem két különálló régió). A Wikipédiában már így találjuk meg, ez a link tehát mindkét alföldi régió rövid összefoglalóját tartalmazza.

Szolnok


Megyei jogú város, székhelye Jász-Nagykun-Szolnok megyének és a Szolnoki járásnak, a Tisza legjelentősebb átkelőhelye.

Ipari városként jelentéktelen (ráerőltetett cím), ám jelentős mint katonai bázis. A kecskeméti mellett ez a katonai repülő bázis biztosítja a NATO katonai lefedettségét. A szolnoki repülőtér mindig magyar tulajdonban volt.

A Magyar Telekom fejlesztése az ország első virtuális idegenvezetője. Szolnok "technológiai" városunk.

Számtalan földtörténeti maradvány, szép építészeti emlékek és az augusztusi Tiszavirág fesztivál is Szolnokhoz kötődik. A Wikipédián igényes oldal mutatja be a várost részleteiben.

Debrecen


Debrecen Magyarország második legnagyobb és legnépesebb városa, Hajdú-Bihar megye és a Debreceni járás székhelye, az Észak-Alföld régió kulturális központja.

A "kálvinista Róma" a református vallás fellegvára, a katolikus egyházat teljesen kiszorította. A klasszicista stílusú két tornyú Nagytemplom harangtornya látogatható. Az egyetemi város kutatásai, klinikái európai színvonalat képviselnek, akárcsak a 3000 négyzetméternyi kiállítóterén a legkorszerűbb technikával felszerelt Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM), melyet az utazó Leonardo kiállítással nyitottak meg. A kiállítás különlegessége néhány azon alkotások közül, melyek Leonardo papír alapú tervei alapján készültek el utóbb. A Déri Múzeumban látható a  Munkácsy-trilógia (még december 31-ig).

A világvárost szép természeti környezet veszi körül, az Erdőpuszták, a Vekeri-tó kellemes pihenőhely. Otthona a védett sóvirágnak, s az apró fejű szalmarózsával az alapját képezik az augusztus 20-án szokásos Debreceni Virágkarnevál hatalmas kocsijai dekorációjának. A kiállítás a felvonulás után még egy teljes hétig a maga pompájában csodálható meg.

Sokszínű történelme egyebekben sorsdöntő országgyűlés színhelye is volt.

Hajdúszoboszló

Az Észak-Alföldi régióban több mint kétszáz melegvizű kút, a magyarországi termálkutak bő egytizede található, amelyek rendkívül gazdagok ásványi anyagokban - nemcsak betegek gyógyítására, de az egészség megőrzésére is alkalmasak.

Hajdúszoboszló bróm- és jódtartalmú gyógyvize reuma és meddőség kezelésére kiváló, leginkább mint fürdőváros ismert - hazánk legnagyobb termálvizes fürdőhelye. A környék vonzereje miatt hosszabb (3-4 hetes) kúrákra is szívesen érkeznek a vendégek. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma 15.000 négyzetméteren terül el. Az Aqua Palace húsz medencéje mind sajátos hangulatú, a szolgáltatások széles skálája sorakozik az érkező látogatók előtt.

Hortobágy


A Hortobágyi Nemzeti Park Európában egyedülálló félsivatagos területe sajátos növény- és állatvilággal bír, méltán a világörökség része. Bár működési igazgatósága Debrecenben van, központja a XVIII. századi emlékeket őrző Hortobágy település, ahol a századforduló előtti évben épített, ma is kívül-belül eredeti állapotában lévő Nagycsárda mellé létesített szekérállás ma Pásztormúzeum. A XIX. század első felében "felhúzott" Kilenclyukú híd Közép-Európa leghosszabb közforgalmi kőhídja - a Hídivásár minden év augusztus 20-án kerül megrendezésre.

A Tisza tavi madárrezervátum egy mozaikja található itt, ami fontossága miatt (költőhely) csak külön engedéllyel látogatható. Nagy látványosság a madárvonulás, akár többezres madárcsaládok figyelhetők meg a madárles során. Hortobágy ad otthont a magán tőkével indított, ma már alapítványi formában működő Madár Kórháznak. Tógazdasága száz éves halastó-rendszert felügyel, a halastavi kisvasút évente 25-30 ezer utast szállít. A ma már veszélyeztetett túzok madár eredetileg a Hortobágyon volt őshonos, azonban annyira szabadon vadászták, hogy gyakorlatilag itt kipusztult - ma már a Körös-Maros Nemzeti Park jelképe.

A Mátai ménesbirtok az itt honos állatállomány génbankját őrzi - racka juh, Nónius ("a" magyar lófajta), magyar szürke marha, stb. tartását és bemutatását végzi.

Nyírbátor


A város neve az ótörök batik (jó hős) szóból származik, már 1279-es források is említik, ám leginkább a XV-XVI. századi történelme és fejedelmei, főurai tették híressé. Az erdélyi fejedelem, Báthori István is a városról neveztetett el - ősei már az első források idején birtokolták. A két középkori templom is hozzájuk kötődik. A gótikus stílusban épített templom a legszebb református templomunk - az egyház tulajdonába a reformáció idején került. Különleges a fa harangtornya, melyet csapolással (szegek nélkül) készítettek, s hazánkban a legrégebbi.

Az Erdély Magyarországhoz csatolásáról szóló 1549. évi egyezmény (Fráter György és Ferdinánd király között) a nyírbátori várban köttetett. Az épület viharos sorsa erősen megtépázta, végül 2006-ban került sor a teljes felújítására, panoptikum is helyet kapott benne.

Nyíregyháza


Nyíregyháza megyei jogú város, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Nyíregyházi járás székhelye, a térség gazdasági és kulturális motorja, vonzó turisztikai célpont. Belvárosában négy templom is található: római katolikus, evangelikus, református és görög katolikus, számtalan gazdag egyháztörténeti emlékkel.

300 hektárnyi őstölgyes veszi körül, s a külvárosi részén az átlagosan 26°C-os tavát Sóstó gyógyfürdő övezi szép parkokkal, fa faragásos épületekkel, négy stranddal, jellemzően jó minőségű szolgáltatásokkal. A Sóstói Múzeumfalu egyike az ország legnagyobb skanzenjeinek, fő utcája valamennyi nemzetiséget felsorakoztatja, melyek voltak-vannak a térségben, műhelyekben mutatkoznak be a mesterségek.. Nagy területű állatparkja (Sóstó Zoo) Európában is elismert - külön "földrészeken" az egész Föld állatvilágát bemutatja, olyan különleges fajokkal is, melyek még Budapesten sem láthatóak. Az állatok legtöbbje szabadon mozoghat, kerítések nélkül (mintegy szafari). Az emberi fejlődést panoptikum ábrázolja. Kis kedvcsináló. (klikk!)

A város körül elterülő bokortanyák a szokásostól jelentősen nagyobb távolságra eső, furcsa nevű apró települések mint mini falvak működnek, ahova a helyi tanító kijárt és vegyes osztályokban kooperatív tanulással - egymást segítve - tanultak a nebulók. A pusztai iskolákat Mária Terézia vezette be - e nélkül a gyerekek nem tudtak volna iskolába járni (éppen a nagy távolság miatt).


Üdvi: Gréti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése