2014. június 1., vasárnap

IFO Tisza-tó régió

A Tisza-tó mesterséges kialakítású, a Kiskörei víztározó utóda. Az erőművet a duzzasztógáttal 1973-ban helyezték üzembe a Tisza folyó áradásainak szabályozása és az Alföld jobb vízellátása érdekében. Feltöltése a 90-es években befejeződött, s a belföldi turizmus célpontja lett, mivel a külföldieket fogadó Balaton mint kedvelt üdülőhely igen megdrágult. A tó körül apránként kempingek és strandok jöttek létre, fészket vert a falusi turizmus, sőt saját ökológiája is kialakult a tóba szórt számtalan kis szigeten, az európai madárvonalások pihenőhelye. A Tisza-tavi Madárrezervátum a világörökség része.


Abádszalók


Noha minőségi szálláshellyel nem rendelkezik, Abádszalók a leglátogatottabb Tisza tavi város. Már a korai időszakban ráérzett a Tisza-tó jelentőségére, s egész nyárra szervezett programokat hirdetett minden korosztály részére, idevonzva a külföldi érdeklődőket is. A vízi sportok központja lett tehát a tavon a legnagyobb összefüggő vízfelületével, de az éjszakai élet is itt a legaktívabb.

Berekfürdő


A "Nagykunság aranya" a külföldiek közül leginkább a lengyel turisták által látogatott olcsó szálláshelyei miatt, háromcsillagos szállodái közül az egyik közvetlen összeköttetésben van a stranddal. Termálvize szinte egyenértékű a hajdúszoboszlóival, ám mivel kevesebben használják, jobb minőségű. Retro hangulatú település. A Hortobágyi Nemzeti Park szomszédsága miatt a madarászok is igen kedvelik.

Poroszló


A poroszlói öböl átlagosan 80 cm mély, a tavaszi ár fogadására előzőleg leeresztik a vizét. Egy egyedülálló európai beruházás után éppen az elmúlt hetekben adták át a Tisza-tavi Ökocentrumot, melynek igazi különlegessége az édes vízi akvárium a Tisza élővilágával. Mintegy másfél kilométer hosszan bandukolhatunk a vízi sétányon, amely a nádas és mocsaras területen vezet keresztül. A pusztai élet, őshonos és pásztorállatok, vidra-show és sok érdekesség várja a látogatókat. Poroszló az útszéli vásárairól és főzőcskéiről a "bográcsfalva" becenevet is kiérdemelte, számos falusi vendégház kínál kellemes pihenést.

Tiszafüred


A Tisza-tó régió legnagyobb települése és idegenforgalmi központja, korábbi mezőváros. Tiszafüred minden korosztálynak kínál kikapcsolódási lehetőséget - nyári fesztivál, halas napok  a holtág által kialakított sziget ártéri erdejében pedig Magyarország legnagyobb kaland parkja várja a fiatalságot. Legjellemzőbb a német, osztrák, holland turisták jelenléte. Az első négycsillagos szálloda a Tisza Balneum Hotel volt itt, termálfürdője kiváló. A tó körül kiépített turista szálláshelyek, büfék, éttermek, strandok fogadják a pihenésre vágyókat.

A Tisza folyó szabályozásával és elterelésével a kiszáradt mederben számtalan régészeti leletet találtak, úgy a neolitikum időszakából, mint az Árpád-korból, de jelentős szerepe volt a magyar szabadságharcban is (Kis Pál Múzeum). A fazekas mesterség hagyományőrzője a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájhéz - innen származik a közkedvelt Miska kancsó.

Ökoturizmus keretében ajánlott a Tiszavirág ártéri sétaút (a belépőjegy a komp ára), valamint a madarásztúrák a Tisza-tavi rezervátumba.


Üdvi: Gréti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése