2014. május 31., szombat

IFO Dél-Alföld régió

Az alföldi régió két részre osztott: Dél-Alföld régió (lila) és Észak-Alföld régió (sárga), ami a Tisza-tó és környékét körülöleli.

Kecskemét


Kecskemét megyei jogú város, Bács-Kiskun megye és Kecskemét járás székhelye, a Dél-Alföld régió központja.

Tipikusan szecessziós épületek, méghozzá a magyar stílus sajátos jegyeivel:
- nemzet-tudat (az ősmagyarság kutatása már önálló tudományág)
- orientális (= keleti), mint törökös motívumvilág (s nem mint távolkeleti)
- az épület funkciója szerinti motívumok
pl. Cifra Palota - magyaros hímzés - képzőművészeti helynek épült
pl. Földtani Intézet - lenyomatok, amiket valóban őriz is a múzeum
pl. Posta Takarék Pénztár Budapest (az MNB mögött, Hold utca) - kaptárak, méhecskék rajza mint a takarékosság jelképe
- virágindák dominálnak (a szögletes karakter helyett)
- sárkány motívumok mint népmesei alakok - a házakon mintha sárkányhát lenne [ez más országokban is jellemző, lásd cseh házak]

A magyar szecesszió házai közül kiemelve: Városháza, Cifra Palota.

A Városháza belül vegyes stílusú, nem indás, hanem a díszterme historizáló ágat követ. Róth Miklós üvegablakai díszítik. Az épület előtt egy szomorú fűzfa áll, mellette egy kő és egy emléktábla: itt "szakadt meg" Katona József szíve, akinek a nevét a város színháza viseli.

A Kodály Zeneintézet folyamatosan látogatott, tipikusan jó példa arra, mikor akár egyetlen épület is lehet vonzerő. Még a nyári szünet idején is egy hónapos kurzusokon tanítják a világhírű Kodály módszert, mely "a zene mindenkié" célkitűzés szerint úgy leegyszerűsítette a zenei alapok elsajátítását, hogy azt már kisgyermek korban be lehet vezetni a hétköznapokba. Igazi hungarikum.
[A "dó-ré-mi-fá-szó-lá-ti-dó" kézjelzésekkel is olvasható hangsora, melyet hangzás alapján vissza lehet adni; a leírás megtanulása az utolsó mozzanat, a kezdő hang helyét a kottában az amúgy már ismert módosító jelek (b-k, keresztek) határozzák meg. A másik fontos eleme a zenének a ritmus, amit elsőként a gyerekek tapsolásokkal, majd a sétálás és futás lesz a "zenei demonstráció" egyik eszköze. A Kodály módszerrel negyed óra alatt valóban érthetővé tehető a zene alapja, aztán - mint a nyelvtanulásnál - már "csak" a gyakorlás van. Sooook gyakorlás.]
Kodály tiszteletére a harangjáték is a Háry Jánosból cseng.

Kecskemét főtere önmagában is egy fő turisztikai desztináció. Kialakítása alkalmas "sokadalom" részére szervezett programok megtartására, fesztiválok, vásárok színhelye. A sok látnivalót innen indulva kellemes sétával lehet körbejárni.

Hungarikum a barna címkés kecskeméti pálinka, bár kiváló minőségét már elveszítette, valamint az alapját képező kecskeméti sárga barack, ami a természeti környezet adottságai (homokos talaj, napsütéses órák száma, stb.) miatt különlegesen jó ízű. Az egyetlen látogatható pálinka üzem Zwack tulajdonban van, érdekes bemutatókat tart.

Pusztaprogramok


A Dunától keletre a népszerű pusztaprogramok a betyár világot hivatottak bemutatni. Budapest után ezek a legkelendőbb belföldi utak, amit a hazai közönség is nagyon szeret.

Bár az út hosszú oda, és már az Észak-Alföld régióba tartozik (Pesttől keletre) Hortobágy, de ott bértartásos lovak és "mutatványosok" is szerepelnek (a lovak nagyon félnek a tűztől és a csattogástól természetüknél fogva, itt mégis az ostorcsapások mellett dolgoznak együtt a gondozóikkal), szamaras (vagy öszvér) szekerek is színesítik a show-t. A bemutatókat kísérő vásárok, illetve az oda úton is felsorakozó kemencések mellett a jellegzetes (és igen ízletes) alföldi ételek, leginkább a magyar gulyás leves fontos eleme egy-egy ilyen útnak. Ehhez hasonló a kínálata a "kistestvéreknek" a Dél-Alföld réióban: Pesthez viszonylag közel, egy dömsödi lekanyarodással érhető el Apajpuszta, majd távolodva Lajosmizse, Kerekegyháza, illetve délre haladva Bugac és környéke.

Kalocsa


A hungarikum kalocsai (és nem matyó!) hímzés sajátossága, hogy a környék legjellemzőbb növénye, a paprika, díszítő eleme. A paprika a kerámiák, porcelánok éke is. A kalocsai Paprikaház bár elviselne némi felújítást, érdekesen vezeti végig a látogatókat a paprika hazánkba érkezésének útján és a feldolgozása folyamatán.

A tájház szépen rendben tartott, és - akár csak a vasútállomás várótermében - a paprika bőséggel dekorálja a falat pingáló asszonyok keze nyomán.

Hazánkban az elsők közt itt alapíttatott érsekség - könyvtára középkori, míves bőrborítású könyvek tárháza, de egy korabeli földgömbön szemlélhetjük, mennyit ismert a Föld határaiból az akkori tudomány; a kincstár egyházi ékszerei is megtekinthetőek. Az érseki székesegyház barokk stílusú temploma ad otthont az ország egyik legnagyobb orgonájának.

Békéscsaba


Békéscsaba az élő szlovén hagyományok őrzője. Pálinka- és kolbászfesztiválok vonzzák a közönséget, leginkább a német turistákat. A fürdő - viszonylagos közelsége - miatt azonban várhatóan a szerb és horvát látogatókat is megsokasítja (akiknek közülük "futja" külföldi útra, azok el tudnak jönni idáig is, és minőségi fürdőhely).

Békéscsabán található az ország legnagyobb evangélikus temploma, és itt található a Munkácsy Mihály emlékház is (árva gyerekként itt nevelkedett), noha a híres Munkácsy-trilógia (amely részben magántulajdonban van), Debrecen vendége ez év végéig.

Békéscsaba sajátos építészeti stílusa a "podsztenyás".

Szeged

A belgiumi és németországi házakhoz hasonlóan a nemzetközi szecesszió stílusát képviseli a vízi virágokkal mintázott Reök Palota (a tulajdonos nevéről, 1907).

A budapesti zsinagóga után a mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú szegedi zsinagóga a legnagyobb hazánkban, illetve negyedik legnagyobb a világon.

1879 márciusában az egyenetlenül végrehajtott Tisza-szabályozás miatt váratlan gátszakadás következtében Szegedet hátba támadta a víz, s három hónap múlva kezdett csak apadni - csupán 265 épület élte túl (az öt és fél ezerből). Új időszámítás kezdődött (árvíz előtt, árvíz után). Az iszonyatos károkat kiemelten nyugat-európai segítség is enyhítette, ennek tiszteletére neveztetett el a szegedi körút, ám a világ minden tájáról, így távol-keletről is érkeztek adományok.

Egy dombocska adott menedéket csupán, melyre később fogadalmi templomot építettek, majd ide került az emléktáblák gyűjteményt őrző árkádsorral körülvett dóm. Az előtte lévő tér szinte a velencei Szent Márk tér területével egyezik, hatalmas mozgó színpada vált a Szegedi Szabadtéri Játékok színhelyévé. A dóm építkezésénél és a területrendezésnél vigyáztak az Árpád kori emlékekre. A Szegedi Tudományegyetem aktív élete miatt télen is vannak programok.

Szeged vadasparkja az ország legfiatalabb állatkertje, elsősorban veszélyeztetett fajok tartására szakosodott, füvészkertje és jól kiépített kalandparkja is népszerű.

Gyula 


Ősfáival botanikus látványosság is az élménydús gyulai Várfürdő, amely a román turisták kedvelt célpontja. Gyula ad otthont az Erkel emlékháznak, és pálinka fesztiváloknak is.

Baja


Eredetileg délszláv és német lakosú.  Természeti értékekben nagyon gazdag - ártéri erdők, sétányok. A Sugovica-Duna holtág szabályozása után a terület fürdőzésre alkalmas, de kedveltek vízi túrái is. A Petőfi-sziget halászcsárdája eredeti halászlét kínál: a gyufa tészta magában a hallében fő ki.

Baján található hazánk legrégebbi és leghosszabban egybefüggő pincesora.

(2014.05.29. Lassú Lilla tanárnő)


Üdvi: Gréti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése