2014. május 1., csütörtök

IFO Városnézés I.

április – Gellért-hegy
május – kirándulás a Budai arborétumba 9-12-ig
sashegyi kirándulás – keserűvíz telepek, …
kamaraerdő tanösvény

Andrássy út
(Ybl Miklós)

Sugárút (Andrássy út elődje) – azoknak a házaknak a többségét ő tervezte – neoreneszánsz paloták, 285 ház – közel 200 ebből Ybl által tervezve, sugárút tervezete – hármas tagozódás (szervízutak)

Ybl: bárhol vagy a sugárúton, ne kelljen megnézni a házszámot, hogy tudd, milyen messze vagy a ligettől – belvárostól – érzékeltetni, hogy falusias/kertvárosi részén vagy a városnak, vagy belváros felé – ezt a hármas tagozódást ő találta ki

Andrássy út, Hősök tere a világörökség részei.

Első szakasz: Hősök tere – Kodály körönd – eddig vannak kertek, majd két felé oszlik: Hősök tere-Bajza utca között körbe vannak kertek, utána már csak előkertek.

Második szakasz: Kodály körönd - Oktogon – magánpaloták, szervízutak; a kertek eltűntek, az épületek magasabbak (2-3 szintes házak).

Harmadik szakasz:  a Bajcsy-ig, Széchenyi tér, Vörösmarty tér – lovaglóút, 3-4 emeletes házak.

Városliget

Mária Terézia: legyen szabad park, ne csak királyok mehessenek be – lecsapoltatta a mocsarat, lebontatta a falat. Kertmérnököket hívat Pestre és gyönyörű parkká varázsoltatta a Városerdőt (előző nevén Ökördűlőt). (Mátyás király még "afrikai vadakra" vadászott itt.)

József nádor folytatja hagyományait, ők ketten a városliget jótevői.

Palatinus (Nádor-sziget): nádor tulajdonában volt, sokat tett, hogy bál legyen, csónakverseny, divatba hozza a Margit-szigetet az arisztokrácia körében – eleinte Nádor sziget, majd Palatinus (nádor latinul).

(Deák Judit tanárnő)


Üdvi: Gréti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése