2014. május 1., csütörtök

IFO Utazásszervezés

Szervezett utazás - utazásszervező által előre szervezett, fix áron értékesített utazás. Jellemzően csoportos, de nem kizárt az egyéni sem.

Nem szervezett utazás - a szolgáltatásokat az utas saját maga állítja össze telefonon, interneten, személyesen. Jellemzően egyéni, de lehet csoportos utazás is.

A szakma hol húzza meg a határt? 11-főtől beszélünk csoportos forgalomról, alatta egyéni forgalomról.

Katalógusban: szervezett egyéni utazás – 2-3-4 főre is meg lehet rendelni. Bizonyos lánchoz tartozó (luxus) szállodák jellemzően 11- főig, néhol 16 fő.

Egészen más foglalási, lemondási illetve szerződéses feltételek vonatkoznak a csoportos és az egyéni forgalomra – a csoportos forgalmat favorizálják az utazásszervezők, az kifizetődőbb; a szervezett turizmus bizonyos kedvezményt élvez azzal szemben, mikor az egyén a szolgáltatásokat saját maga szedi össze.

Áfa – fizetjük a gazdaság minden egyes ágában. Mikor a turisztikai kínálat 5 alapeleme közül legalább 2 egy csomagba kerül (csomagtúra), új idegenforgalmi terméket hoz létre a szervező. Ilyenkor az árrés utáni áfázás van – kedvezmény az utazásszervezők számára –, nem a teljes bevétel után kell áfázni!

Turisztikai kínálat 5 alapeleme:
- szállás
- étkezés/vendéglátás – leggyakrabban igénybevett
- közlekedés
- program
- idegenvezetés
Ha az 5 alapelemből minimum 2-vel engedéllyel rendelkező idegenvezető csomagot szervez, akkor beszélhetünk csomagtúráról (package).

Ez a tevékenység engedélyköteles. Az utazásszervező gazdasági társaság (vagy egyéni cég) minimum 5 év utazásszervezői gyakorlattal + felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt kell, hogy alkalmazzon (nevét beadni) – tevékenységért felelős szakmai személy, majd a Magyar Kereskedelmi és Engedélyeztetési Hivatalban regisztrálják 

Thomas Cook a modern utazásszervezés atyja. Az 1840-es években külön vonatot szervez Angliában – szállít programot, elkezdte értékesíteni az utakat, aki messze lakik, elmennek érte, transzferállomás, szerződés a vasúttársasággal, minden egyes utassal is szerződött.


Szerződni kell a szolgáltatóval (vasúttársaság, programhelyek, éttermek, idegenvezető) + minden utassal.

Utazási vállalkozás szakmai, technikai és pénzügyi feltételei:
- legalább 1 személy, aki a tevékenységért szakmailag felelős, csőd esetén 5 évre őt kizárják
- milyen tevékenységet, üzletágat hogy lehet végezni: emeleten - beutaztató; vagy utcai iroda, belső udvar, földszinten, ha ügyfélforgalom van
- ügyeleti szám, fax, vonalas telefon
- kötelező bankszámlát nyitni - bizonyos tevékenységeket kauciókötelessé tesz, de a rendelet megengedi, hogy a bankszámlánál legyen vezetve vagy biztosítótársaságnál kell lekötni – bank vagy biztosító felel a pénzért – beutaztatásnál ez nem érdekes, ők nem szoktak úgy csődbe menni, hogy az utasokat kár érje; az autóbuszos, vonatos, charteres forgalom a legrizikósabb, ott kötelező kaució
- több lábon kell állnia minden turisztikai vállalkozásnak
- boutique-szállodák – személyes szolgáltatások – mosoda/vasalás, cipőtisztítás, ébresztés

Kaució:
- beutaztatásnál nincs kaució,
- kiutaztatásnál a rendelet kettéválasztja: 12%-a az előző évi bruttó bevételnek a buszos-vonatos vállalkozásnál, viszont 20%-a a chartereztetésnél

Utaztatás lebonyolítási szervei:
- túragyárak – tour operátorok– turizmus nagykereskedői
- utazási ügynökségek (agents) – turizmus kiskereskedői
- utazási irodák (buro) – legszínesebb
- idegenforgalmi szolgáltató iroda - hungarikum

Tour operator: nagy tőkeerős vállalkozás nincs, ami tudna foglalkozni a …-al, a miénk kis piac – egyetlen túragyárunk sincs –, talán majd 10-15 év múlva. A legnagyobb tour operátor a Tui. A Neckermann öszvér – Magyarországon úgy viselkedik mint egy túragyár (akár 40-45%-al le tudják nyomni az árat, másfél évre előre ki kell fizetni), de fenntart saját irodahálózatot is, illetve önállóan értékesít is.

Ügynökségek (travel agent): 10-ből 8 utazási üzlet ilyen – amit mi irodának nevezünk. A más által szervezett utakat értékesítik szerződéses alapon – ügynöki jutalékot kapnak. Joguk nincs utazásszervezésre, árat sem térítheti el – állandó és változó költségeit a jutalékból fedezi. A kiskereskedői  jutalék kb. 8-10-12 %-között mozog, ezért törekednie kell, hogy minél több utazási iroda és tour-operátor útjait értékesítse, hogy ki tudja termelni a költségeit.

Utazási iroda (travel büro): esetek többségében országos irodahasználattal rendelkeznek. Kihasználják, hogy utcai irodái vannak – regionálisan vagy országosan. Ügynökként is működnek, más útját eladják – pénzjegyváltás, vasúti jegy, kompjegy árusítás. A hirtelen beeső egyéni, nem szervezett turistát is megpróbálják kiszolgálni.

Idegenforgalmi szolgáltató iroda: színházjegy-, sportjegy-értékesítés, stb. – olyan tevékenységet végezhet, ami nem utazásszervezés és közvetítés.

(2014.02.11. kedd, Kalla Hédi tanárnő)


Üdvi: Gréti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése